Centralstaden, Stockholm

Projektet Centralstaden omfattar en överdäckning av centralstationens spårområde samt en hållbar lösning för fördubblad resenärskapacitet på Sveriges mest centrala plats.

Jernhusens uppdrag är att utveckla trygga, hållbara miljöer över hela landet som gör det kollektiva och hållbara resandet mer attraktivt. För att Stockholms central ska förbli en sådan plats, och för att vi ska kunna möta den kraftiga ökningen av Sveriges tågresande, behöver centralstationsområdet växa, säger Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen.

Det vinnande förslaget till utvecklingen av Centralstaden, framtaget av Foster + Partners, Marge Arkitekter, TAM Group, Land Arkitektur, Thornton Tomasetti, Ramboll och Wenanders.

TAM Group har i nära samarbete med de andra i teamet arbetat fram det vinnande förslaget under 2021.

– Vi är väldigt stolta över vårt bidrag. Vi har tillsammans med våra samarbetspartners utvecklat en urban plats där människan och upplevelsen är både starten och målet för resan. Detta stärker oss i vårt mission att vara Gardeners of Urban Joy” framöver på marknaden, säger Susanne Pollack.

Över 50 team kom in med förslag på hur Centralstaden ska utvecklas, fyra av dessa gick vidare under ett parallellt uppdrag innan vinnarna slutligen presenterades 18:e januari 2022.

– Det har varit en otrolig resa att vara en del av detta fantastiska team och vår idé att skapa en reseupplevelse i världsklass med en bättre, tryggare och mer hållbar Centralstation och samtidigt ge Stockholmarna ett nytt hjärta med den nya Centralstaden som berikar hela Stockholm city, bidrog till vinsten i tävlingen, säger Magnus Lundgren, uppdragsansvarig TAM Group.

Nu arbetas det vinnande förslaget vidare som en del av detaljplanearbetet inför det kommande plansamråd, planerat till 2023.