The 9 billion pound makeover
Battersea Power Station i London är Europas största tegelbyggnad, byggd mellan 1929 och 1935. Det gamla kolkraftverket har figurerat i otaliga filmer från Hitchcock och Monty Python till 1984 och Batman The Dark Knight. Men sin riktiga ikonstatus fick den med omslaget till Pink Floyds album Animals.
1983 blev art deco-borgen arbetslös och förslagen till användning började hagla, allt medan byggnaden förföll. Än skulle den bli parkområde, än hemmaarena för Chelsea FC. 2012 köptes hela området till slut av ett malaysiskt konsortium som presenterade en plan för att bygga en stadsdel med 800 bostäder, butiker, kontor, parker, kulturinstitutioner – och ett totalrestaurerat kraftverk i centrum. Arbetet skulle ske i åtta faser och startade redan året därpå.
Sommaren 2022 invigs fas 2. Själva kraftverksbyggnaden kommer då att husera över 100 butiker, 254 lägenheter, biografer och en mängd restauranger och barer. I den tidigare turbinhallen öppnar The Turbine Theater med 200 platser. Samtidigt flyttar Apple in i sitt nya brittiska huvudkontor med 1 400 anställda. Allt detta på bara 15 minuters avstånd från City och West End, med tunnelbana eller med båt på Themsen direkt till den gamla kolkajen.
Brunkol och unikaboxar har lämnat plats åt iphones och bentolådor, monofunktionellt industriområde har äntligen blivit multifunktionell stad.
Samtidigt är fas 3 i full gång, med Frank Gehry och våra kompisar på Foster + Partners som arkitekter. De kommer bland annat att tillföra en inkörsport till hela området, huvudgatan Electric Avenue och en ny anslutning till tunnelbanans Northern line. Samtliga åtta faser beräknas vara färdiga 2030.
Om du vill uppleva glädjen i det nya området på plats föreslår vi att du provar the Chimney Lift Experience, en glasad hiss som kommer att ta dig ända upp till en plattform på toppen av den nordvästra skorstenen, där utsikten över London och den nya stadsdelen blir fantastisk. Låt oss gissa att guiden kommer berätta hur Luftwaffe använde de vita skorstenarna för att navigera in i London under Blitzen, vilket förmodligen var skälet till att byggnaden aldrig bombades. Och hur den stora uppblåsbara grisen från Pink Floyd-omslaget slet sig från den södra skorstenen vid plåtningen 1976. Förvånade piloter fick väja för den på inflygningsrutten till Heathrow, vilket ledde till att den eskorterades av polishelikoptrar ända till kraschlandningen utanför kusten i Kent.
Stoff för place branding saknas inte i Battersea.