Kv Caroli, Malmö


Dagens Carolikvarter i centrala Malmö skapades mellan 1969 och 1973, men bebyggelse fanns i området redan på medeltiden. Denna försvann spårlöst under totalsaneringen. Nu rättar Profi Fastigheter i sammarbete med TAM Retail  till de missgrepp som togs för 40 år sedan och öppnar upp kvarteret mot de historiska omgivningarna. Som en signal på detta talar vi alltid om Kv. Caroli i stället för ”Caroli city”. Ombyggnationen sker i etapper där etapp I & II är redan färdigställda och vi arbetar för fullt med att färdigställa etapp III, som vi kommer att inviga i slutet av sommaren 2013. Då kommer det mest att handla om mode, design och livsstil samt en spännande mötesplats kring piazzan vid Caroli kyrka.

 

Visionen för kvarteret är att bli Malmös nya naturliga mötesplats. Med ca 17 000 kvm handel och service mitt i centrum, 300 meter från stationen och 300 meter från Stortorget så ska  Kv. Caroli vara en naturlig del av stadslivet i Malmö. Vi skapar dessutom utrymme för ett nytt, öppet restaurangområde. Här har bl.a. pasta- och pizzarestaurangen Vapiano etablerat sig och blivit ett favoritställe för Malmöborna, både som lunch- och middagsställe.

 

Caroli kyrka ingår i planerna för det nya Kv. Caroli. Byggnaden är från 1880 och slutade vara församlingskyrka redan 1949. Kyrkoplanen har blivit ombyggd och öppnats upp mot resten av kvarteret som en oas mitt i staden. Själva kyrkobyggnaden kommer att fortsätta att vara tillgänglig för stadsborna, men exakt hur är fortfarande en öppen fråga.